2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası

2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası
  • 05.01.2022
  • Admin

2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası

2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası

 

Egzoz muayene ücretleri 2022 yılına girmemizle en çok merak edilen konulardan birisi olsu. 2022 yılında egzoz muayene ücreti KDV dâhil 110 TL' dir. Egzoz muayenesi, egzoz gazı emisyonu ölçümü için yaptırılır.

Egzoz muayene gecikme cezası 2022 yılı itibariyle 2.815 TL' dir. Bu ceza ilk 15 gün içerisinde ödenecek olursa %25 ceza indiriminden faydalanılarak ödenebilir. Muayene sonucunda standartların dışında bir ölçüm çıktıysa, buna sebep olan araç sahiplerine 5.633 TL para cezası kesilir.

Egzoz Muayenesi Nedir?

Egzoz gazı, hem çevreye hem de sağlığa zararlı bir gaz türü. Hava kirliliği oluşturan ve çeşitli hastalıklara sebep olabilen egzoz gazına karşı önlem almak önemlidir. İşte bu sebepten ötürü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir dizi önlem planını hayata geçirdi.

Bu önlemlerden bir tanesi de egzoz gazı emisyon denetimidir. Egzoz gazı emisyon denetimi ile, çevreye daha az zarar verirsiniz. Eğer belirli bir miktardan fazla gaz salınımı oluyorsa bunun yaptırımı olacaktır. Bu nedenle egzoz muayenesini düzenli olarak yaptırmanız gerekir.

Egzoz Muayene Ücreti ve İşlemleri 2022

Geçtiğimiz yıl 90 TL olan egzoz muayene ücreti 2022 yılında KDV dâhil 110 TL’dir. Egzoz emisyon ölçümü motorlu araç türüne göre değişiklik göstermektedir. Dizel araçlarda, katalitik dönüştürücü içeren benzinli araçlarda ve son olarak benzin ve LPG’li araçlarda farklı şekillerde egzoz emisyon ölçümü yapılmaktadır.

İlk olarak egzoz kontrolü yapılmalı ve bir sorun ile karşılaşılırsa bu sorun düzeltilmelidir. Egzozda herhangi bir sorun bulunmadığı takdirde aracın ölçüme gitmesinde bir problem bulunmamaktadır. Egzoz gazı emisyon ölçümü TÜVTÜRK istasyonunda yaptırılacak ise ölçüm yaptırabilmek için TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden randevu alınmalıdır. Ardından istasyona gidilmesi ve yetkililere muayenenin yaptırılması gerekmektedir. Eğer egzoz gazı emisyon ölçümü o an bulunduğunuz şehirdeki sanayide bulunan bu ölçüm için yetkili bulunan bir firmada yapılabilir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılma nedeni, trafikte yer alan motorlu taşıtların egzozlarından çıkan karbonmonoksit (soba zehirlenmelerine sebep olan gaz), karbondioksit, azotoksit, hidrokabon gazları, kurşun gibi ağır metallerin yarattığı hava kirliliğinin önüne geçebilmektir. Ancak tamamen önüne geçmek için yeterli değildir. Bahsedilen bu gazlar ozon tabakasına zarar vermekle kalmayıp yol kenarındaki bitkilere de zarar vermektedir. Egzoz gazında bulunan ağır metaller yol kenarlarındaki bitkilerde birikebilmektedir ve ağır metaller insan vücudu için çok zararlıdır.

Araca yapılan egzoz gazı emisyon ölçümü sonrası, ölçümlerde kirletici gaz salınımı miktarı belirlenmiş sınırlar içerisinde kalmış ise, araç sahibine Egzoz Gazı Emisyon Raporu verilir. Bu raporun araçta muhafaza edilmesi gerekmektedir. Aracın son egzoz emisyon ölçümü de bu belgede bulunmaktadır. (1 Ocak 2018 tarihten itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü sonrası verilen ruhsat ve pul kaldırılmıştır.)

Egzoz Muayenesi Cezası Nedir?

Egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayan kişiler, tespit edildiği takdirde 2.815 TL para cezası ödemek zorundadır. Standartlara uygun olmayan ve fazla gaz salınmasına neden olan araç sahipleri de 5.633 TL para cezasına tabi tutulurlar. Bu nedenle egzoz muayenesini kanunlara göre yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Muayeneden önce, egzoz kontrolü yapılması çok önemlidir. Egzoz kontrolünüzü yapıp bir sorun olmadığına emin olunmalıdır. Sorun var ise giderilmesi gerekmektedir. Egzoz emisyon ölçümü için randevu alındıktan sonra bulunduğunuz şehrin veyahut başka bir şehrin sanayisinde, ölçüm yapma yetkisi bulunan bir merkezine giderek ölçümünüzü yaptırabilmeniz mümkündür. Ek olarak TÜVTÜRK internet sitesinden muayene randevusu aldıktan sonra randevu aldığınız TÜVTÜRK istasyonunda egzoz muayene ölçümü yaptırabilirsiniz. (TÜVTÜRK egzoz emisyon ölçümü işlemini yalnızca 2 kez ücretsiz yapmaktadır.)

Egzoz Emisyon Ölçümü Kaç Yılda Bir Yapılır?

Egzoz emisyon ölçümü motorlu araç türleri için farkı sıklıklar gösterir. Binek ve resmi motorlu araçlar(otomobiller) için egzoz emisyon ölçümü sıklığı ilk üç yaş sonu ve üç yaş sonrası her iki sende birdir. Diğer motorlu taşıtlar için ise bu sıklık bir yaş sonu ve sonrası için senede bir olarak belirlenmiştir. Bazı araçlar ise egzoz emisyon ölçümünden muaftır.

Egzoz Muayene Sorgulama

Egzoz muayene sorgulama ve ödeme işlemlerini www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Kiralık Araçlarda Egzoz Muayene ve Araç Muayene Cezalarını Kim Öder?
Kiralık araçlarda da araçlardan sorumlu olan kişi araç sahibidir. Egzoz muayene ve araç muayene işlemlerini aracı kiralayan kişi değil sahibi yaptırmalıdır. Bu neden cezayı araç sahibi öder.

Aracınıza Hangi Sıklıkla Egzoz Gazı Muayenesi Yaptırmalısınız?

Egzoz muayene süreleri, araç tipine göre farklılık gösterir. Standart araçlarda ve resmi araçlarda bu muayene 3 yılda bir yaptırılmalıdır. Ticari araçlarda ise her sene egzoz muayene işlemi yapılmalıdır.

Egzoz Muayenesi Yaptıracakların Dikkat Etmesi Gerekenler

• Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak olan kişilerin, araçlarının egzozunda herhangi bir problem olmaması gerekir. Eğer bir problem varsa tamir edildikten sonra muayeneye sokulmalıdır.
• Eğer trafik ekipleri, aracınızın egzoz muayenesi olması gerektiğine karar verdiyse, muayene sürenizin dolup dolmadığına bakmaksızın, aracınızı tekrar egzoz muayene işlemine sokmanız gerekir.
• Ölçümden önce egzoz üstünde herhangi bir problem olmaması gerekir. Bir sıkıntısı varsa onarılmalıdır.
• Egzoz emisyon ölçümü sonucunda yeterli olmayan bazı araçlara pul ve ruhsat verilmez. Bunun yerine egzoz gazı ölçüm raporu verilir. Bu rapor araçta sürekli bulunmak zorundadır. Egzoz emisyon ölçümü e-devlet aracılığıyla takip edilmelidir.
• Egzoz muayenesi yaptırmadan önce, aracın standart muayenesinin yapılmış olması faydalı olacaktır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Zorunlu mu?

Egzoz emisyon ölçümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın emriyle yaptırılmaktadır. Bu nedenle zorunludur.

Egzoz Emisyon Ölçümünden Muaf Olan Araçlar

Bazı araçlar, egzoz emisyon ölçümünden muaf tutulurlar. Bu araçlar:

  • Motosikletler
  • Elektrikli ve Hibrit Araçlar
  • Hidrojen yakıtlı araçlar
  • 1979 yılından önce üretilmiş dizel motorlu taşıtlar
  • Tarım ve Orman traktörle
  • Mopedler

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü İçin Gerekli Belgeler

  • Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak olan aracın tescil belgesi
  • Nüfus Cüzdanı, ehliyet veya pasaport

Egzoz Emisyon Kaç Gün Geçerli?

Binek araçlarda ve resmi araçlar 3 yılda bir yaptırılması gereken bu muayene, ticari araçlarda her yıl yaptırılmalıdır.

Egzoz Muayenesi Olmadan Araç Muayeneden Geçer mi?

Hafif kusurlu sayılarak araç muayenesini tamamlayabilirler.

Traktör Egzoz Muayenesi Var mı?

Traktörler, egzoz muayenesinden muaf olan araçlar arasındadır.

Motosiklet İçin Egzoz Muayenesi Var mı?

Motosiklet için egzoz muayenesi yoktur. Motosikletler, egzoz muayenesinden muaf araçlar arasındadır.

Egzoz Muayenesi Hafif Kusur mu?

Egzoz muayenesi, 2019 yılından önce “ağır kusur” olarak nitelendirilirken, 2019 yılından itibaren, “hafif kusur” statüsüne alınmıştır.

Trafik Sigortası Olmadan Egzoz Muayenesinden Geçilir mi?

Trafik sigortası bulunmayan araçlar egzoz muayenesinden geçemez.

 

Facebook Twitter Linkedin Reddit Tumblr

Son Yazılar

Neden Sigorta Yapılmalı?
Neden Sigorta Yapılmalı?
  • 18.06.2021
Sigortanın önemi
Sigortanın önemi
  • 18.06.2021
NEDEN KASKO YAPTIRMALIYIZ?
NEDEN KASKO YAPTIRMALIYIZ?
  • 04.01.2022
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının COVID-19 Tedavisi Kapsamı
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının COVID-19 Tedavisi Kapsamı
  • 04.01.2022
Sigorta poliçesi nedir?
Sigorta poliçesi nedir?
  • 05.01.2022
2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası
2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası
  • 05.01.2022
Ağır hasar kaydı ne demek?
Ağır hasar kaydı ne demek?
  • 10.01.2022

Sosyal Medya'da Biz!

Sizden Gelenler

Sıkça Sorulan Sorular

Trafik poliçesi bir kaza nedeniyle sadece kazaya karışan diğer araç ve kişilere verdigimiz bedeni ve maddi zararları karşılar. Aracımızda olan hasarları karşılayan sigorta Kaskodur.

Araç ve Kaza Başına Maddi, Kişi ve Kaza Başına Sağlık Giderleri, Kişi ve Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm

Trafik Sigortası karşı tarafa verdiğiniz bedeni ve maddi zararları kapsar.

Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.

Sorunuz mu var?

Bizimle iletişime geçin.

Tüm alanlar zorunludur.

×  WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birini tıklayın veya bize info@kirmizioglusigorta.com adresine bir e-posta gönderin.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?