Ağır hasar kaydı ne demek?

Ağır hasar kaydı ne demek?
  • 10.01.2022
  • Admin

Ağır hasar kaydı ne demek?

Ağır hasar kaydı ne demek?

Kaza sonucunda araçta oluşan zararın belirlenen bir seviyenin üzerinde olması durumuna ağır hasar kaydı adı verilir. Aracın çarpma sonucunda kaput, kapı, tampon gibi bir bölgesinde oluşan büyük hasarlar nedeniyle, araç hasar kaydı açılır. Bu zarar, kaza yerinde tutulan ekspertiz raporlarına göre belirlenir. Alım satım işlemlerinde karşılaşılan ağır hasar kaydına sahip araçlar, piyasa değerinden daha düşük tutarlara satılır. Fakat alım satım işlemlerinde başka bir sorun yaşanmaz. Aracın durumu, Tramer (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) araç sorgulaması ile incelenebilir.

Ağır hasar kaydı olan araçların trafikte olması, tehlikeli ve yasak değildir. Eğer hasarlı aracın trafiğe çıkması sağlıklı olmayacağı belirlenirse trafikten men edilir. Bu duruma da pert kaydı denir. Pert olan aracın trafiğe dönmesi zordur; çok masraflı bir bakım ve tamir süreci gerekir. Ağır hasar kaydı ve pert kaydı arasında farkları da yazımızda bulabilirsiniz.

Ağır hasar kaydı ile pert aynı şey mi?

Çoğu zaman ağır hasar kaydı ve pert kaydı birbirine karıştırılabiliyor. Aradaki farkı şöyle özetleyebiliriz: Hasarlı araçta, yüzde 70 ve üzeri oranda hasar tespit edildiğinde pert kaydı oluşturulur ve pert olan araçlar trafikten men edilir. Ağır hasar kaydı limiti yüzde 70’in altıdır ve bu oranın altındaki araçlar, ağır hasar kaydı sisteminde yer alır. Pert ve ağır hasar kaydı olan tüm araçlar, Tramer sistemine kaydedilir. Bu sistem sayesinde ikinci el araba işlemlerinde güvenli bir alışveriş gerçekleşir.

Değişensiz ağır hasar kaydı ve bedelsiz ağır hasar kaydı nedir?

 

İkinci el araç alım satımlarında bir de “değişensiz ağır hasar kayıtlı araç” bilgisi görülür. Eğer araç kaza sonrası ağır hasar kaydı almış ama herhangi bir parçası değişmemişse değişensiz ağır hasar kayıtlı araç olarak işlenir. Sel gibi olaylarda aracın elektronik hasarlı olması, aracın ölümlü bir kazaya karışarak yüksek tazminat bedelinden dolayı ağır hasar kaydı almış olması gibi durumlar bu kayda neden olabilir.

Eğer kazada kusurlu olan aracın sigorta şirketi, kusurlu olmayan aracın masraflarını öderse bu kayıt “bedelsiz ağır hasar” olarak alınır.

Ağır hasar kaydı neye göre belirlenir?

Ağır hasar kaydını belirleyen faktör, kaza sonrası yapılan ekspertiz raporudur. Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.

Ağır hasar kaydını sildirme nasıl yapılır?

Araç hasar kaydı, sistem üzerindeki araç plakasına ve şasi numarasına işlenir; bu kaydın tutulduğu Tramer sisteminden bilgi silinmesi mümkün değildir. Plaka değişse bile sistemden silinmeyen araç hasar kaydı, bazı durumlarda ise hatalı şekilde sisteme kaydedilmiş olabilir. Aracın bir kazaya karışmamasına rağmen ağır hasar kaydı çıkması durumunda; Sigorta Bilgi Merkezi’ne başvurarak hatalı olan ağır hasar kaydı veya pert kaydının silinmesini talep edebilirsiniz.

Ekspertiz raporlarında hasar tutarının yanlış girilmesi veya sigorta firmasının sisteme girerken yanlışlık yapması durumunda da hatalı ağır hasar kaydı oluşabilir. Bunun gibi hatalı ağır hasar kayıtları için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz: sbm.org.tr

Facebook Twitter Linkedin Reddit Tumblr

Son Yazılar

Neden Sigorta Yapılmalı?
Neden Sigorta Yapılmalı?
  • 18.06.2021
Sigortanın önemi
Sigortanın önemi
  • 18.06.2021
NEDEN KASKO YAPTIRMALIYIZ?
NEDEN KASKO YAPTIRMALIYIZ?
  • 04.01.2022
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının COVID-19 Tedavisi Kapsamı
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının COVID-19 Tedavisi Kapsamı
  • 04.01.2022
Sigorta poliçesi nedir?
Sigorta poliçesi nedir?
  • 05.01.2022
2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası
2022 Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası
  • 05.01.2022
Ağır hasar kaydı ne demek?
Ağır hasar kaydı ne demek?
  • 10.01.2022

Sosyal Medya'da Biz!

Sizden Gelenler

Sıkça Sorulan Sorular

Trafik poliçesi bir kaza nedeniyle sadece kazaya karışan diğer araç ve kişilere verdigimiz bedeni ve maddi zararları karşılar. Aracımızda olan hasarları karşılayan sigorta Kaskodur.

Araç ve Kaza Başına Maddi, Kişi ve Kaza Başına Sağlık Giderleri, Kişi ve Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm

Trafik Sigortası karşı tarafa verdiğiniz bedeni ve maddi zararları kapsar.

Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.

Sorunuz mu var?

Bizimle iletişime geçin.

Tüm alanlar zorunludur.

×  WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birini tıklayın veya bize info@kirmizioglusigorta.com adresine bir e-posta gönderin.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?